חיפוש

הפרעות נפשיות שונות – מאיזה גיל והאם יש תאריך תפוגה?

בני נוער חווים שינויים רבים בגופם ובסביבתם במהלך גיל ההתבגרות ונתונים ללחצים רבים מסוגים שונים, כמו לחץ חברתי, בריונות, שינויים הורמונליים, ולחצים הכרוכים ללימודים בחטיבת הביניים והתיכון.

לכן הפרעות נפשיות שונות נותנות את אותותיהן הראשונים בין הגילאים 13 ועד 18:

החל מדיכאון, דרך פיתוח התמכרויות שונות, הפרעות חרדה מסוגים שונים, ועד הפרעות אכילה.

האם ניתן להניח, אם כן, שהפרעות נפשיות שלא התפתחו בגיל העשרה לא יופיעו בשלב מאוחר יותר בחייו של אדם? או שמא הפרעות נפשיות שהתפתחו בבני נוער יחלפו מעצמן לכשיתבגרו?

על כך במאמר שלפניכם.

 

סוגים שכיחים של הפרעות נפשיות המופיעות בגיל ההתבגרות

מחלות נפש הוא מונח שמקיף מגוון רחב של הפרעות מתחום בריאות הנפש. חלקן יכולות להיות תגובות זמניות למשבר או לחוויות אחרות בחיים, בעוד שאחרות הן מצבים נפשיים כרוניים.

מחלות נפשיות של מתבגרים מקובצות בדרך כלל לקטגוריות אלה:

  1. הפרעות אכילה (אנורקסיה נרבוזה, בולימיה נרבוזה, הפרעת זלילה)
  2. הפרעות אישיות (הפרעת אישיות אנטיסוציאלית, פרנויה, הפרעת אישיות גבולית)
  3. התמכרות (אלכוהול, סמים, ניקוטין)
  4. הפרעות מצב רוח (הפרעת דיכאון קלינית, הפרעה דו קוטבית , ציקלותימיה)
  5. הפרעות בחשיבה (סכיזופרניה, הפרעה סכיזואפקטיבית, הזיות)
  6. הפרעות חרדה (חרדה חברתית, פוביות, חרדה כללית, הפרעה טורדנית כפייתית)
  7. הפרעות התפתחותיות (הפרעות בספקטרום האוטיזם, הפרעות קשב וריכוז)

 

בעוד שחלק ממחלות הנפש הללו יכולות להופיע כבר בילדות, לא ניתן לאבחן רבות מהןו עד גיל ההתבגרות או אפילו אחר כך. אי אפשר לאשר הפרעות אישיות, למשל, עד שהאישיות מתגבשת באופן מלא יותר. התמכרות לא מתפתחת בדרך כלל בילדות, מכיוון שמבוגרים שולטים בחומרים שיש לילדים גישה אליהם. הפרעות אכילה נוטות להתפתח גם בגיל ההתבגרות או מאוחר יותר, מכיוון שרק אז אדם מקבל שליטה מלאה על הרגלי האכילה שלו.

 

הפרעות נפשיות המופיעות מגיל 18 ומעלה

הגיוס לשירות צבאי, סביב גיל 18, טומן בחובו שינויים רבים באורח החיים של בני נוער, לחצים מסוגים חדשים שעליהם להתמודד עמם, ולעתים כרוך אף בשירות במקום מרוחק מביתם.
בשנות העשרים המוקדמות לחייהם הרבה אנשים עוזבים את בית הוריהם בפעם הראשונה כדי ללמוד באוניברסיטה, לעבוד או לגור בדירה משלהם. הם נמצאים בלחץ מוגבר להצליח מבחינה אקדמית, כלכלית וחברתית. כל השינויים הללו, למרות שהם מרגשים, בהחלט מלחיצים. בהינתן התנאים הנכונים, לחץ יכול לעורר מחלות נפשיות.

הפרעות נפשיות המופיעות בדרך כלל בקרב צעירים כוללות:

  1. התמכרויות
  2. חרדה
  3. דיכאון
  4. סכיזופרניה
  5. הפרעה דו קוטבית

 

האם למחלות נפש יש תאריך תפוגה?

כאמור, הפרעות נפשיות מופיעות כבר בגיל ההתבגרות, אך מבחינה נפשית, חשוב לזכור כי אדם רחוק מלהשלים את תהליך התבגרותו בגיל 18. גם התפתחות המוח אינה נפסקת בגיל 18.
צעירים בגילאי 18 עד 29 עדיין חווים התפתחות קוגניטיבית, וזו אחת הסיבות שבגללן מחלת נפש יכולה להופיע גם בשלב זה של החיים. החלק במוח השולט בדחפים, תכנון וארגון של התנהגויות שתומכות בהשגת מטרותינו, ממשיך להתפתח גם באמצע שנות העשרים.

השינויים המתרחשים במוח במהלך שנות העשרים המוקדמות משפיעים על אופן העיבוד של חוויות חדשות ופרטי מידע חדשים. צמיחה מוחית זו נוטה לחפוף להתרופפות של בקרת ההורים, ואולי גם לחופש היחסי שמגיע עם היציאה מבית ההורים לרגל השירות הצבאי או הלימודים האקדמיים.
ההתנסויות שאדם צעיר עובר – לטוב ולרע, יכולות לעצב באופן משמעותי את התפתחות המוח בשלב זה, וכתוצאה מכך עלולות להופיע הפרעות נפשיות שונות.

עם זאת, הפרעות נפשיות יכולות להופיע בכל שלב בחיים, שכן גורמים סביבתיים ובריאותיים (לחצים בעבודה, אירועים טראומטיים, משברים, אובדן, התעללות במשפחה, הריון ושינויים הורמונליים ועוד) עלולים להוות טריגר להופעתן של הפרעות נפשיות שונות, גם אם האדם נחשף לאותם הגורמים רק בשלב מאוחר יותר בחייו.

מידע נוסף על הפרעות נפשיות שונות והגורמים התורמים להופעתן, ניתן למצוא באתר ראש בריא.

 

אדם עצוב

באותו נושא